z letošní dobré úrody dýně hokaido jsem upekla koláč na malý plech.
recept :
3 vejce
200g cukr
250g polohrubá mouka
250g strouhaná dýně
1 lžice kakao
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
Upečený korpus jsem promazala ostružinovou zavařeninou a polila polevou z bílé čokolády.
Další recept je na polévku.
1 menší dýně
1 cibule
1 lžíce oleje
sůl, tymián
Na oleji osmahnou cibulku, uvařit dýni nakrájenou na kostičky, potom vše rozmixovat, osolit ,okořenit tymiánem ( nebo muškátovým oříškem).
Na talíři ozdobit zakysanou smetanou a kukuřičnými lupínky.
A další čištění formiček. Na větších formičkách ryb( 13 cm) a beránků( 8x10 cm)
je pokročilá koroze. Podle většího formátu se možná používaly na perníčky.
Umyla jsem je v horké vodě s jedlou sodou. Po usušení je potřela slunečnicovým olejem.
Plamínek už hoří, tak přeji klidnou první adventní neděli.
Ty jsi tedy kuchařka, rodina musí mít radost, že jim tak pěkně plníš bříška:-) Já v tomto směru pokulhávám, naštěstí manžela vaření baví. Já spíš peču, takže mě zaujal hlavně tvůj koláč:-)
OdpovědětVymazatMaruško, mám už jen jednu malou dýni, tak akorát na polévku. Dostala jsem na ni chuť.
OdpovědětVymazatMáš moc pěkné formičky, teď lituji, že jsem nechala manželovi sestry vyhodit koš formiček po mamince, protože nevěděli co s nimi, byly rezavé.
Přeji ti pohodový adventní čas.
Maruško, ještě dvě dýně mám, tak musím vyzkoušet na sladko. U nás milujeme polévku a pečenou dýni s balkánským sýrem a ořechy.
OdpovědětVymazatFormičky jsou kouzelné, také je ráda využívám při dekorovnání.
Měj hezké dny, Helena