pátek 20. února 2015

STEVIE





                                           Něco málo o rostlince zde .

Protože jsem diabetik, nemůžu jíst cukr. Moje kamarádka MiluS z PW klubu mi dala sazeničky stevie, ať si vyzkouším nahradit cukr přírodním sladidlem.
Tak jsem pěstovala , lístečky usušila, rozdrtila a přidala do různých pokrmů.


                                                   sušené lístky

                                                      perník s oříšky 

                                                   
                                                       jablkový závin


                                          domácí meruňkový nanuk
                                                

                                              pokus o DIA marokánky

                            Máte někdo zkušenost s pečením či vařením se stevií ????


7 komentářů:

  1. No, jsem zvědavá, jaké budou tvé zkušenosti. Pořídili jsme rostlinku mamce, ale nechala ji odejít do věčných lovišť:-) Teď jednu máme i my, ale manžel se do toho nějak nehrne.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si vloni jednu koupila, ale odešla:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Maruško, to je dobrý nápad, Jaro se blíží.......a tak si Stevii určitě pořídím.
    Tvoje pečení vypadá báječně - jen zakousnout -
    Iva

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, jsem taky diabetik, ale ze stévie jsem ještě nepekla. Jen jsem si lístky dávala do vody . Musím se přiznat, že mi taky odešla , tak si musím pořídit novou.
    Měj se krásně a přeji prima víkend.
    Pečení vypadá báječně !!!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, i já jsem v klubu odejitých stévií - a to nejdřív rostla a košatěla radost pohledět. Mácul teda říkala, že přes zimu vypadá odejitá, ale na jaře znovu z kořenů vyrazí, ale mě bohužel nevyrazila. Letos do ní jdu znovu a na pečení bych ji určo zkusila, stejně jako do čaje, kafíčka, nebála bych se ani nazelenalého vánočního cukroví ... jen ji udržet a včas nasušit.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, ja som raz listok stevie ochutnala, ale bola trosku akoby horka...neviem, cim to bolo...pre diabetikov je podla mna super, ale s pecenim skusenost nemam :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, to ale nemáš právě jednoduchý život...
    Po stévii zatím jen pokukuji, peče s ní známá, určitě vím, že nenahradí cukr u kynutého těsta (s kvasnicemi prostě nefunguje).
    Hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat